joi, 9 septembrie 2010

NU TOTUL ESTE CEEA CE PARE A FI!

Daca ati trecut de faza de interviu si deja treceti la partea de “vanatoare” pentru posturi cheie, ar fi bine sa stiti ca nu totul este ceea ce pare a fi!


Daca deja sunteti in fata mai multor CV-uri pe care considerati ca le-ati ales cu atentie – o munca asidua ce a durat destul de mult, nu-i asa? – considerati ca avand abilitati puternice de intervievare veti obtine pentru locurile de munca vacante – pe departe cel mai bun candidat.

Cu toate acestea, desi aveti criterii draconice de selectare, desi aveti personal specializat in recrutare – cu vechime si experienta in domeniu - cu toate ca pentru posturile vacante aveti sute de posibilitati, este posibil ca in timpul interviului sa aveti cateva “scapari” si sa nu observati anumite aspecte care in mod “tacit” v-ar expune faptul ca persoana se prezinta la interviu mai mult pentru a socializa, decat pentru a se angaja propriu-zis. Si, culmea, aceste persoane au o charisma atat de puternica, incat de cele mai multe ori sunteti tentat sa ii oferiti acel loc de munca – asta in cazul in care nu ati facut-o deja!
De aceea, in cele ce urmeaza va prezint cateva aspecte legate de aceste “mici scapari” cu efecte dezastruoase in viitor.

Iata deci cateva aspecte pe care ne-am obisnuit sa le trecem cu vederea:

1. Se prezinta tarziu la intalnirea de interviu.
Si cum sa nu intarzie, timpul este ceva relativ! Sau stie cineva cu adevarat cat este ceasul? Ei bine, aceste persoane nu dau importanta intalnirii si scopului sau, se considera mereu in “perioada de gratie”. Cu toate acestea, nu este deloc “modern” sa intarzii la interviu, indiferent de motiv. Fie ca dau vina pe trafic – uff, atat de aglomerat azi, fie ca liftul a fost prea lent, fie nu au gasit adresa dvs. “atata de complicata”... scuzele nu trebuie admise, pe langa faptul ca nu ar trebui sa existe in nici un caz !

2. Se imbraca pentru a distrage atentia.
Se imbraca casual cand nu este cazul, vine cu un decolteu prea mare, sau cu haine prea mulate, cu articole vestimentare de culori aprinse si atragatoare, ca sa nu mai spunem de accesorii care in afara bijuteriilor care ne distrag atentia precum pomul de Craciun, eventual si scotand sunete specifice, ne mai pun pe ganduri si la trecutul piciorului peste picior, asta daca nu ati observat pana in acest moment si glezenele fine... Deci... aaa... despre ce era vorba?
Sa va spun ca si noi ne-am simti mult mai bine in blugi si adidasi – caci acestea sunt semnele de marca, nu? – mult mai bine decat in costum si eventual si cravata, insa... noi nu o facem! Atunci de ce sa acceptam acest lucru de la ceilalti? Aaa... pai noua nu ne-ar sta mai bine si nu am fi mai sexy daca am merge cu rochii rosii mini, ce daca este doar programul de munca? Sau ce, mai confortabil cu niste jeansi multati pe corp care sa si atraga si sa ne simtim si confotabil, nu ne-ar fi mai usor ? Nu ar arata mai bine colegul de birou cu un tricou descheiat care sa ii arate un pic musculatura...? Si, cu toate acestea, noi nu facem acest lucru, ei insa... DA!
Sa nu va mire insa daca vazandu-va deja “hipnotizati” de modul de a se prezenta la interviu, persoana in cauza se va mai si “scuza” pe motiv ca este foarte cald, sau a fost foarte grabit/ grabita, sau ca “desi cu totii considera ca este cazul de costum, eu m-am simtit mai comod imbracat/a sport”. Nu uitati ca orice scuza de acest gen, de fapt acuza!

3. Comportamentul neadecvat sau teatral
Comportamentul de-a lungul desfasuarii unui interviu este un subiect aparte, foarte interesant si greu de descris uneori.
Daca unele persoane timide transpira si tremura tot timpul, nu-si gasesc locul si isi freaca mainile, avem uneori de-a face si cu persoane impozante care sunt “deranjate” tot timpul interviului, asa incat cer nu apa deja oferita, ci devin pretentioase: “cafea cu indulcitor sau ceai de fructe uscate, va rog!”, va mai fac si observatii cu privire la plata de ornament prea mult udata din incinta... In astfel de cazuri este bine sa aveti in minte un mare NU! Procedati ca in modelul anterior comentat, scuzati-va in mod elegant si nu va mai pierdeti timpul! Atentie insa, astfel de persoane sunt imprevizibile, va pot crea adevarate scene, cu lacrimi si chiar actiuni violente, aruncandu-va obiectele de pe birou, avand actiuni mai mult decat neobisnuite, incat nici garda de paza a cladirii nu o va putea scoate cu usurinta din incinta – in cazul in care inca se mai considera un potential pretendent serios pentru functia la care a candidat!
Un alt caz interesant este cand persoana se declara “disperata” pentru locul de munca, incearca sa va influenteze prin crearea senzatiei de mila, apoi apeleaza la relatii si “sfanta pila”, ca sa nu mai zic de sugerarea diferitelor “motivari” ulterioare pentru care “va ramane datoare”. Nu uitati ca atat darea, cat si luarea de mita se pedepsete conform legii – indiferent de natura sau produsul folosit ca “momeala”.
Mai exista si cazuri in care persoana devine insistenta, interesata de dvs. personal, are un comportament iesit din comun, incearca mai mult decat apropierea de dvs., va distrage atentia si chiar ia atitudini similare cu hartuirea sexuala, ca sa nu spunem mai multe. Atentie, nu cadeti in plasa, caci o plasa intinsa in care cadeti ziua, va va chinui si somnul ”linistit” de noapte!

4. Nu isi citesc CV-ul inainte de interviu.
Unele persoane nu isi recitesc CV-ul inainte de interviu, ci fac acest lucru – pentru prima oara – in fata dvs., citind rand pe rand, cu mici pauze pentru a va observa reactia. Nu-i lasati sa observe ca stiti ca nu si-au facut lectia de acasa, lasati-le impresia ca “totul este ok” si observati ulterior de situatiile critice in care ii puteti pune, la voia dvs.

5. Uita sa mentioneze aspectele cu privire la experienta in munca.
De cele mai multe ori se prezinta in faza de interviu persoane care nu au nici o legatura cu postul pe care doresc sa il ocupe, deoarece nu au nici o experienta relevanta in domeniu. Considera ca mentionarea de aptitudini – care nu are nimic de-a face cu postul – este suficienta pentru a fi considerata “experienta in domeniu”. Nu numai ca aceste persoane nu citesc nici postarea de locuri vacante in mod total si coerent, dar pe “aripa” dorintei de angajare, se prezinta oricum la cel putin trei interviuri pe zi, indiferent de pregatirea pe care o au sau nu pentru post. Aceste persoane va pierd in mod efectiv timpul si in plus va pot atrage in greseli ireparabile ulterior angajarii in munca.

6. Va spun”povesti de viata”
Anumite persoane in cadrul interviului va povestesc despre viata personala, care nu are nimic de-a face cu postul sau interviul. Uita pur si simplu sau incearca sa va faca sa uitati de istoricul ocuparii fortei de munca, prin povestiri relative care sa va poata aduce “viata reala” a individului de zi cu zi, care sa implice intervievatorul in alte discutii decat cele legate de postul pentru care se prezinta. Nu-i dati astfel sansa se a vedea ce fel de persoana reala sunteti sau cum sunteti perceput de ceilalti, si reveniti in forta la criteriile de baza ale interviului.

7. Vorbitul “aiurea” despre angajatorul anterior
Nu este pentru nimeni o noutate ca individul pe care il intervievezi se afla in fata ta pentru ca pleaca sau a plecat din varii motrive de la un alt angajator, oricare ar fi acestea. Nimeni nu este perfect, iar in societate nu toti indivizii sunt egali! Acesta insa nu este un motiv pentru a-i asculta plangerile cu privire la locul de munca anterior, precum si povestirile despre fostul sef si fostii colegi. Detaliile chinuitoare pe care un astfel de candidat le da intervievatorului, nu numai ca dau o nota proasta asupra situatiei, dar pun intr-o lumina proasta si compania de unde provine – lucru pe care evident si-l doreste a fi mentionat. In plus, nu cred ca dvs. ca intervievator sunteti atat de orientat catre detalii si descrieri despre posturile anterioare, pe cat ar trebui sa fiti despre postul vacant pentru care persoana s-a prezentat in fata dvs.

8. Aducerea in discutie a problemelor financiare si salariale, ba chiar existentiale
La primul interviu, daca persoana intervievata aduce in discutie problema salariala inainte ca dvs. sa incepeti aceasta tema, incercati sa va scuzati in mod cat mai rapid si sa inchideti interviul cat mai rapid posibil.
Nu este cazul sa ascultati in prima faza dorintele si necesitatile financiare sau de subzistenta ale personalului ce urmeaza a fi angajat! Partea financiara poate fi motivanta, insa daca persoana nu este interesata decat de acest aspect, incercati sa nu va pierdeti timpul cu un interviu care nu va avea nici o finalizare favorabila. Pur si simplu scuza-te cu amabilitate, si nu te uita inapoi! Intr-adevar este o lume mica, insa cui ii pasa ca te-a cunoscut dl sau dna X la un interviu de care tu nici nu iti mai amintesti?

9. Amintesc de beneficii
Daca persoana intervievata aminteste despre beneficii, daca considerati ca indeplineste standaredele cu privire la calificarea ceruta de dvs., mentionati standardul minim in contextul ferm si totusi politicos in care raspunsul sau poate fi afirmativ sau nu, cu privire la remunerarea muncii. Puneti apoi problema “inceperii muncii” si a conditiilor acesteia, astfel incat sa aveti minim 7 zile pana la inceperea efectiva a derularii contractului de munca. Nu va pronuntati ferm daca nu sunteti convins ca este angajatul pe care vi-l doriti pentru postul vacant.
Puteti sa amanati decizia in mod elegant prin fraza tipica “Va vom contacta cat de curand pentru a stabili o intalnire ulterioara, in cazul in care veti fi desemnat ca angajatul dorit pentru postul pentru care ati candidat”. Nu uitati insa sa anuntati raspunsul dvs. indiferent daca este un raspuns afirmativ sau negativ!

10. Se simte incoltit cand puneti problema calificarilor pentru post.
Marea majoritate a persoanelor care doresc sa se angajeze exacerbeaza calificarile, nu mai vorbim de abilitati. De aceea veti vedea ca folosesc jargonul uzual sau termeni “calificati” pentru meseria lor, asa incat trebuie sa va asigurati ca termenul folosit este cunoscut. Multi folosesc termeni consacrati dar care le sunt total necunoscuti, sau ii folosesc intr-un context in care nu au ce cauta! Faceti verificarea cunostintelor in domeniu prin folosirea mai deasa a unui anumit termen, pentru a observa daca este sau nu cunoscut de persoana in cauza. Aveti propriu dvs. punct de vedere cu priivre la termenul scos din contextul informatic respectiv!

Daca subiectul vi s-a parut interesant, nu imi ramane de facut decat sa va urez in continuare succes in activitatea de recrutare, atentie la detalii, si “Head Hunting” placut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu