vineri, 10 septembrie 2010

RELATIILE DE MUNCA SANATOASE - unde si cum cautam locurile de munca

MUNCESTE, DAR NU ORICUM, ORICAND SI IN ORICE CONDITII ! ORICUM AI MUNCII, NU DEVENI PRADA TENTATIILOR “DIN GRADINA ALTUIA”

Nu de multe ori, pentru ca suntem stressati de munca monotona pe care o desfasuram, sau resimtim frustrarile salariale, pentru ca suntem prinsi in capcana zilei de azi si de maine, in alergarea nostra catre nimic, ne tenteaza cel mai adesea postarile de genul "Vrei sa lucrezi de acasa?", "Castiga suplimentar lucrand in timpul liber!" sau "Castiga XXX dolari in numai 2 minute!" – idei de marketing ce au succes si de care suntem asaltati de la locul de munca si pana la domiciliu, prin intermediul mesajelor care ajung in casutele noastre electronice, pe telefonul nostru mobil etc. afisand tentatii si oferte care mai de care mai atractive.

Suntem dese ori asaltati de noutati si stiri care ofera super tentatii si super salarii extraordinare, pe mai nimic, care daca nu ar fi doar un “scam”, evident am trai cu totii intr-o lume a milionarilor. V-ati pus insa vreo data problema legalitatii acestor oferte “reale”?
Daca exista astfel de semne clare, care ar trebuie sa-ti dea de gandit, inca de cand citesti anuntul sau de cand cunosti un potential angajator. Nu uita si verifica toate site-urile cu anunturi de angajare si vezi daca oferta minune se afla printre aceste anunturi. Nu uita ca ofertele reale de munca nu sunt trimise de pe adrese de free mail: Yahoo, Hotmail etc, la care oricine are acces. Companiile serioase au adrese proprii de e-mail, care pot fi gasite usor pe Internet, la contact, cand introduci numele companiei. Cauta datele reale de contact fie la Ministerul Finantelor ori Registrul Comertului, daca este vorba de o firma autohtona, fie la Camera de Comert a statului respectiv, eventual cereti acest lucru prin intermediul consulatelor statelor respective in Romania.

Nu crede ca te vei imbogati peste noapte, pentru ca sunt prea putine aceste cazuri! Cu atat mai mult daca ti se cer bani pentru a te angaja! Nu exista taxe legale pentru angajare si niciun angajator serios nu iti poate pretinde sa platesti o taxa pentru a fi angajat sau pentru a incepe sa lucrezi de acasa. Cu atat mai mult, ar trebui sa stii ca nici firmele serioase de Head Hunting nu iti cer bani pentru a te intervieva si de a fi sigure ca vei semna un contract ferm cu clientul sau.

O alta fantezie (a tinerilor in special) este aceea de a pleca din tara, in ideea ca IN AFARA sunt mai bine platiti, ca ACOLO cum spun bunicii “MERG CAINII CU COVRIGI IN COADA”! Trebuie sa cunoasteti astfel cateva aspecte cu privire la locurile de munca si a legislatiei muncii la nivel european, daca nu chiar international.

Iata cateva motive...Visul romanilor de a putea circula liber, de la anul, in celelalte state membre ale spatiului Schengen, fara a mai fi nevoiti sa stea la cozi prin vamile din vestul tarii, s-ar putea narui. Asta deoarece aderarea Romaniei la spatiul Schengen, programata oficial pentru martie 2011, ridică mari semne de întrebare. Aderarea Romaniei la spatiul Schengen costa 480 de milioane de euro, bani europeni. Infrastructura Sistemului National Informatic Schengen (N.SIS) este realizată doar 65%, in conditiile in care ar trebui să fie gata la sfarsitul lunii octombrie, caci vizita finala de evaluare a tarii noastre este programata pentru perioada noiembrie-decembrie 2010. Pana atunci, Romania trebuie, pe langa finalizarea infrastructurii, să implementeze aplicatiile informatice si baza de date si sa operationalizeze Biroul SIRENE (Supplimentary Information Requested at the National Entries), ce reprezinta interfata umana a N.SIS. Mai mult, aeroporturile romanesti sunt, de asemenea, in plin proces de modernizare, pentru a putea face fata cerintelor Schengen. Avem astfel mari probleme cu privire la aderare, care s-ar putea rezolva extrem de simplu prin adoptarea unei legi de funcţionare, insa concret, in acest moment, Directia de Lupta Antifrauda nu are la baza nicio lege, intrucat ambele ordonante de urgenta (3/2009 si 94/2009), care ar fi trebuit sa confere legalitate deplina functionarii institutiei, au fost declarate neconstitutionale. Deci, ne trebuie o baza legala pentru aplicarea cerintelor necesare de aderare.
Ei bine, se iau deja masuri in diferite domenii de activitate cu privire la atingerea acestor obiective.... Iata in cele ce urmeaza doua modificari ce vin in intampinarea premiselor aderarii Romaniei la spatiul Schengen....In primul rand libera circulatie a persoanelor si angajarea lor in munca presupune disparitia carnetelor de munca, si evidentierea perioadei lucrate in mod electronic... deci punerea in aplicare a HG nr. 1456/2009 pentru modificarea alin. (6) al art. 2 din HG nr. 1768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001.
Insa, pana la aderare, drumul este lung si anevoios. Nu credeti ca puteti lucra in spatiul UE fara permis de munca si nu credeti nici o secunda ca acest lucru se obtine oricum, oricand si foarte usor. Se admit astfel numai anumite categorii de persoane, numai anumite profesii, numai cu o anumita vechime in munca sau in specialitate, iar posturile sunt putine si limitate. Nu va spun toate acestea pentru a va dezamagii, insa nu capatati aripi la aparitia primul loc de munca in strainatate. Nu uitati ca acolo nu este casa voastra, nu sunt traditiile dvs., si mai mult ca sigur va trebui sa invatati si o alta limba decat cea nativa. Schimbarile climatice, de traditie si cultura vor avea un impact deosebit atat asupra dvs. cat si a familie dvs., vor avea loc schimbari atat de natura psihologica, cat si a metabolismului dvs. Daca decideti acest lucru, nu o faceti in ideea spiritului de aventura, sa nu regretati niciodata pasul facut, iar alegerea luata sa fie facuta cu responsabilitate si in cunostinta de cauza!

Credeti ca specialistilor, nu li se poate intampla nimic similar? Sa va spun ca pana si mie mi s-a intamplat un lucru asemanator? Caci, multumind motoarelor de cautare, am fost gasita intr-o baza de date mai veche, astfel incat anumite persoane au avut acces la datele mele personale. Initial am primit un SMS prin care eram instiintata ca am castigat “nu stiu ce”, iar in urma vizualizarii CV-ului meu de catre angajatori straini, sunt invitata pe data de la ora de la firma Y adresa.... (cat mai central va rog!)...pentru a fi intervievata de catre firma in cauza impreuna cu un reprezentant al firmei client. Dragii mei cititori, daca nu ati aplicat pentru nici un job, cum puteti sa fiti chemati asa, dupa ani de zile, pentru un nou post la care nici nu v-ati gandit? Cu atat mai mult, la unul postat de un angajator strain de care nici nu ati auzit (si cu siguranta nu veti mai auzi!) vreo data? Trecand peste acest aspect, cum credeti ca firma client vine sa isi recruteze personal in mod direct, desi are si un contract ferm cu o firma de recrutare? Oare asta nu ar fi pierdere de timp si bani? Ei bine, pentru ca asa ceva STIM CU SIGURANTA CA NU EXISTA, fara sa dau curs invitatiei, sun inapoi la numarul respectiv pentru a cere lamuririle de care aveam nevoie. Mi se raspunde sec ca trebuie sa achit si o taxa DE NUMAI 500 RON la momentul prezentarii mele, pentru ca CV-ul meu sa fie dat spre vizualizare, iar eu sa am acces la datele de contact ale clientului. Ce sa va spun, clientul era atat de disperat, ca ma astepta pe mine cu CV-ul meu extraordinar, taman acum cand piata muncii abunda de specialisti in toate domeniile de activitate! M-a pufnit rasul instant, insa am multumit elegant pentru gluma proasta, inchizand telefonul.

Curand insa, la numai cateva saptamani dupa aceasta intamplare, m-am trezit cu o scrisoare recomndata de la o firma foarte mare si cunoscuta de pe piata romaneasca care imi cerea urgent plata unor produse de care habar n-aveam, si care, mai mult, ma soma la plata unor daune exorbitante pentru niste produse de lux pe care nu le comndasem si nici primisem vreo data. Surasul mi-a murit atunci pe buze! Am sunat la companie si cu surprindere am aflat ca ma aveau in baza de date de ceva vreme, ca achizitionasem produse fara sa le achit, desi compania nu permitea decat in cazuri exceptionale acest lucru! O surpriza si mai mare era faptul ca exista si contract pe numele companiei, insa evident lipsea elementul cheie: stampila. Atunci am pus mana pe telefon si am sunat avocatul... Sa va spun ca furtul de identitate, abuzul si folosirea bazelor de date in mod neautorizat, cu atat mai mult copierea partiala sau integrala a datelor sau identitatii juridice, se pedepseste prin lege? Nu uitati ca avem si drepturi, dar si obligatii legale, nu va lasati pagubiti pentru ca atitudinea noastra ne face ceea ce suntem. Luptati pentru drepturile care va sunt incalcate si nu lasati nici o portita deschisa vulnerabilitatii!

Oare Dvs. insa ati fi reactionat la fel? Ce ati fi facut?


Asadar, protejeazati-va, cunoaste-ti drepturile si nu te lasa pacalit! Gandeste-te bine inainte de a accepta oferte, pentru ca daca suna prea bine pentru a fi reale, cu siguranta ca se ascunde ceva in spatele lor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu