miercuri, 20 octombrie 2010

BATE VANTUL FRUNZELE, IAR SE SCHIMBA LEGILE...

La inceput de toamna, cum mai bate vantul, iar cad frunzele… deci se schimba legile!
Va prezentam cu aceasta ocazie noile schimbari legislative in domeniile de referinta ale activitatii noastre si anume cele trei noi “minuni” legislative:
1. schimbarea HG 1425/2006 prin HG 955/ 27.09.2010,
2. schimbari la nivelul Codului muncii si ...
3. deja aplicabil de la 01.10.2010 – Ordinul 187/2010 cu privire la Dispozitiile generale cu privire la apararea impotriva incendiilor la spatiile pentru comert.

Cu privire la (1) schimbarea HG 1425/2006 – Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006 aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1425/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 882 din 30 octombrie 2006, se modifica si se completeaza cu HG 955/ 27.09.2010 ce cuprinde diverse articole cu privire la: definirea accidentelor de munca, pregatirea profesionala a responsabililor pe linie de SSM la nivel de unitate, modalitatea de efectuare a instruirilor, pregatirea profesionala a tinerilor, cerinte minime pentru locurile de munca, formarea si componenta CSSM, precum si modificari privind efectuarea evaluarii riscurilor si planului anual de masuri de prevenire a riscurilor profesionale de imbolnavire sau accidentare.

Cu privire la (2) schimbarea din cadrul Codului muncii – Legea 53/2003 – aceasta se modifica si se completeaza cu diverse articole cu privire la timpul de munca, tipurile de contracte de munca, inregistrarea contractelor de munca, legislatia cu privire la eliminarea carnetelor de munca si evidenta muncii in format electronic, formarea profesionala, sanatatea si securitatea muncii, obligatiile angajatorului cu privire la informarea si instruirea angajatilor. Aceste noi prevederi sunt inca in discutie, deoarece pot afecta drastic atat angajatorii, cat si angajatii in procesul de munca.

Cu privire la (3) si anume Ordinul 187/2010 acesta cuprinde “DISPOZITII GENERALE privind apararea impotriva incendiilor la spatii pentru comert”
Art. 1. (1) Prezentele dispozitii generale de aparare impotriva incendiilor la spatii pentru comert, denumite tn continuare dispozitii generale, au ca scop prevenirea si reducerea riscurilor de producere a incendiilor, asigurarea conditiilor pentru limitarea propagarii si dezvoltarii acestora, prin masuri tehnice ai organizatorice pentru protecaia utilizatorilor, fortelor care actioneaza la interventie, bunurilor si mediului impotriva efectelor incendiilor. (2) Dispozitiile generale se aplica spatiilor pentru comert pe intreaga perioada de exploatare a acestora. (3) Dispozitiile generale sunt obligatorii pe intreg teritoriul Romaniei, indiferent de forma de proprietate.
Art. 2. (1) Prin spatiu pentru comert se intelege orice constructie sau amenajare destinata, prin proiectare si executie, activitatii de comert, inclusiv spatiile de depozitare si administrative aferente acestora.
Art. 3. Prezentele dispozitii generale nu se aplica:
a) spatiilor in care se desfasoara prestari de servicii, activitati de alimentatie publica si culturale/de divertisment;
b) salilor de spectacole si cinematografelor care intra in categoria spatiilor prevazute la art. 2 alin. (3) lit. a);
c) parcajelor subterane si supraterane aferente spatiilor pentru comert.
Art. 4 Prezentele dispozitii generale se completeaza cu Normele generale de aparare impotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 163/2007, si cu reglementarile tehnice din domeniul apararii impotriva incendiilor aplicabile exploatarii constructiilor si instalatiilor in toate spatiile de comert.

Cu privire la toate aceste modificari puteti vizualiza detaliile apeland la newsletterul lunii septembrie 2010, de pe site-ul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu