luni, 22 noiembrie 2010

Un, doi, trei - munca noastra nu-i cum vrei!

De ceva vreme se dicuta cu privire la noul proiect pentru moficarea Codului Muncii, si constatam cu stupoare ca intra-adevar acesta va fi modificat si pus in aplicare pana la inceputul anului urmator.
Iata pe scurt cateva din noile prevederi propuse pentru aplicare:
- art 6 al 3 corelat cu art 5 al 2 se va modifica in sensul ca este necesara interzicerea oricarei forme de discriminare, nu numai cea pe creiterii de sex. Acest lucru se va face si cu adoptarea ideii de “teasing” adica de “agasare” a colegilor la locul de munca in sensul de “hatuire”, insa neavand nimic in comun cu sensul de hartuire sexuala.
- Art.16 al 1 se va modifica in sensul ca toti angajatorii au obligatia de a incheia in forma scrisa contractul individual de munca al salariatilor, insa anterior inceperii propriu-zise a activitatii, adica a raporturilor de munca
- Art. 17 se va completa in sensul ca persoana selectata ce urmeaza a fi angajata trebuie sa fie informata si sa cunoasca toate aspectele legate de indeplinirea raporturilor de munca, inclusiv cu privire la: fisa postului si specificatiile atributiilor postului, riscurile specifice postului, obiectivele de performanta si criteriile de evaluare a realizarii acestora. De asemenea, orice modificare la contractul individual de munca se va face in termen de maxim 30 zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.
Tot ca o propunere si noutate legislativa, cu privie la clauzele specifice ale contractului individual de munca, se vor modifica:
- art.21. pentru clauza de neconcurenta partile semnatare ale contractului individual de munca vor negocia direct indemnizatia lunara de neconcurenta, art.22-23 abrogandu-se;
- art 25 cu privire la clauza de mobilitate prin care salariatul a caror obligatii de serviciu nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca va beneficia de prestatii suplimentare in bani sau in natura, ce trebuie specificate in contractul individual de munca
- art.26 cu privire la clauza de confidentialitate, aceasta se compenseaza printr-o indemnizatie lunara care se stabileste prin negociere directa intre parti. Indemnizatia de confidentialitate reprezinta o cheltuiala facuta de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara. Nerespectarea acestei clauze de catre una din parti atrage obligarea celei in culpa la plata de daune-interese.
In conformitate cu propunerile facute de organizatiile patronale din Romania, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, se va putea stabili o perioada de proba de maxim 45 de zile calendaristice pentru functiile de executie, si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Prin aceste prevederi consideram ca se va reglementa modul de prestare a serviciilor de catre angajatii nostrii, pentru care oricum raspunderea angajatorului este totala. Si, ei bine, daca platim ca angajatori pentru toate aceste clauze, consideram necesar ca ele sa fie si respectate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu