luni, 22 noiembrie 2010

Haide una, haide doua… iar avem o lege noua!

Credem ca bazandu-se pe ceea ce se numeste “cea mai buna povestire a anului”, prin care un avocat din SUA a cumparat o cutie de tigari, foarte rare si deosebit de scumpe, pe care pe urma si le-a asigurat, printre altele si impotriva incendiului, au stat la baza unei noi legi in Romania si anume: Ordinul nr. 234 din 18 octombrie 2010 al ministrului Administratiei si Internelor pentru aprobarea Procedurii de determinare a riscului de arson, publicat in Monitorul Oficial 719 din 28 octombrie 2010.
In conformitate cu prevederile art. 17 alin. (2) din Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, cu modificarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Administratiei si Internelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 15/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul administratiei si internelor emite urmatorul ordin:
“Art. 1. - Se aproba Procedura de determinare a riscului de arson, prevazuta in anexa ce face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. “
Revenind la povestea noastra, in decurs de o luna, fumand toate tigarile din cutie si fara sa fi facut nici macar prima plata pentru polita de asigurare, avocatul de mai sus a solicitat
companiei de asigurari sa fie despagubit, aratand ca tigarile au fost distruse intr-o serie de "mici focuri". Compania de asigurari a refuzat plata, invocand motivul evident si anume ca
avocatul a fumat tigarile. Avocatul a chemat in judecata compania de asigurari si A CASTIGAT.
Ei bine, ce are de-a face aceasta poveste cu legea noastra, recent publicata? Pai are, deoarece nu stiti inca ce inseamna arson! Conform Ordinului 234 din 2010 prin art. 3 se defineste: ” Prin arson, in sensul prezentei proceduri, se intelege un incendiu provocat printr-o actiune intentionata, in scopul de a distruge. “
“Art. 6. - (1) Evaluarea pericolului de arson reprezinta procesul de estimare si cuantificare a pericolului, determinat pe baza probabilitatii de producere a incendiului intentionat si a consecintelor evenimentului respectiv.”
Administrand probatoriul, judecatorul a fost de acord cu societatea de asigurari si anume ca cererea de despagubire era cel putin "neserioasa". Totusi, judecatorul a retinut faptul ca avocatul detinea o polita de asigurare pentru tigari care garanta ca acestea erau asigurate inclusiv impotriva foculului, fara a defini ce este considerat a fi "foc acceptabil", iar societatea de asigurari a fost obligata sa-l despagubeasca pe asigurat. Decat sa treaca printr-un proces lung si costisitor, societatea de asigurare a acceptat sentinta si a platit 15.000 $ avocatului pentru pierderea tigarilor in "incendiu".
Procedura MAI din 2010 de determinare a riscului de arson, publicata in Monitorul Oficial 719 din 28 octombrie 2010 prevede:
“Art. 1. - Procedura de determinare a riscului de arson, denumita in continuare procedura, cuprinde etapele practice de parcurs pentru determinarea riscului de arson in vederea prevenirii si reducerii riscurilor de producere a acestuia.
Art. 2. - Procedura se utilizeaza de evaluatorii de risc de incendiu, conducatorii operatorilor economici / institutiilor publice, indiferent de domeniul de activitate, cat si de catre politie, serviciile profesioniste / private / voluntare pentru situatii de urgenta si societatile de asigurari. “
“Art. 4. - Determinarea riscului de arson presupune parcurgerea a 3 etape:
a) etapa I - identificarea si evaluarea pericolului de arson;
b) etapa a II-a - stabilirea nivelului de protectie impotriva arsonului;
c) etapa a III-a - compararea riscului calculat cu nivelul-limita acceptabil.
Etapa I - Identificarea si evaluarea pericolului de arson “
“Art. 5. -(1) Identificarea pericolului de arson reprezinta procesul de determinare a factorilor care ar putea genera, contribui si/sau favoriza producerea, dezvoltarea si/sau propagarea unui incendiu intentionat.
(2) In vederea identificarii pericolului de arson se desfasoara urmatoarele activitati:
a) verificarea existentei factorilor care stau la baza evaluarii arsonului, cuprinsi in tabelul nr. 1, si reperarea punctajului pentru fiecare factor evidentiat;
b) insumarea punctajului obtinut pentru fiecare factor evidentiat. “
Revenind la povestea noastra, dupa ce avocatul si-a incasat cecul, compania de asigurari a cerut ca acesta sa fie arestat pentru 24 de cazuri de incendiere. In urma propriei cereri de despagubire si a declaratiei de la procesul anterior (folosite acum impotriva lui), avocatul a fost condamnat pentru incendiere intentionata a bunurilor sale asigurate si a fost condamnat la 24 de luni de inchisoare si o amenda de 24.000$.

Un comentariu: